12 Kasım 2016 Cumartesi

Yavru Köpek Beslemek İsteyenlere!

Yavru köpek besleyecekler yetişkin köpeğe göre daha fazla dikkatli olması gerekmektedir.Çünkü yavruyken köpekler daha fazla hastalanmaya, daha çok yemek seçen haldedirler.Bu yazımız içersinde sizlere Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? bunlar hakkında bilgiler açıklayacağız.

Köpeklerin Sindirim organı sadece tek bir mide ile cok kısa bir bağırsak sistemi ile donatılmıştır.Bu nedenle köpekler etebobur canlılardandır.Özellikle eti çok kolayca sindirme durumları vardır.

Bu yazımızda en fazla dikkat edilecek unsur Yavrular anne sütünden tamamen kesilip ortalama olarak 6-7 haftalık olduklarında kuru mama verilmeye başlanması gereğidir.Bu kuru mamayı ıslatarak vermeniz çok daha iyi olur.Yavrular bu mamaları koklarlar, yalarlar ve ısırırlar.Islatma işlemi sayesinde lezzeti dahada artmış bir besin köpeğimiz için daha iyi olacaktır.Mamanın ıslatılmış olması sütten kesilmiş bir köpeğin daha yumuşak şekilde mama yemesini sağlar.Bu işlem ile beraber yavru köpekte oluşan mide şişkinliği ve gaz oluşumları engellenmiş olmaktadır.Mama ıslatma durumu köpek 2 ile 3 aylık gibi bir periyoda geldiğinde süt ile beraber yapılabilmektedir.2-3 aylıktan sonra mamanın ıslatılmasına pek gerek yoktur ama yinede yapılması gerekiyorsa süt yerine su yada et suyu ile yapılması gerekir.2-3 aylıktan sonra mamaları ıslatmada süt kullanılmaması gerekir.Köpekler süte yoğun şekilde 2 ile 3 aylık olduklarında duyar daha sonraki dönemlerde süt kullanılması köpeklerde bir takım sindirim sorunlarına yol açıp aynı zamanda köpeğinizin ishal olmasına neden olabilmektedir.Yapılmış araştırmalarda köpeklerin yüzde 80-85 kadarının süte alerjik bir yapısının olduğunu göstermiştir.
Kuru mamaya köpeği alıştırma periyodu dikkatli yapılmalı ıslatma işlemi çok önem arz etmektedir.Aniden anne sütünden kesilmiş ve kuru mamayla beslenmesi kabızlığa neden olabilmektedir.

Yavru Köpek Mama Seçimi
 yaparken çok dikkat etmemiz gerekmektedir.Çok büyük şekilde oluşan mamaları tercih etmemeliyiz çünkü bu mamaları köpeğin ağzına alıp çiğnemesi zor olacaktır.Her köpek her mamayı yemediğini bilmemiz gerekiyor.Veterineriniz bu konuda size yardımcı olacaktır Veterinerinizi dinleyerek hareket etmeniz gerekiyor.Her köpek cinsinin farklı kuru mamaları olabilmektedir.Küçük şekilde verilen mama yavrunun yemesini daha kolaylaştıracak ve daha çok sevecektir.
Köpeğinizin kabına koymuş olduğunuz mama ile beraber köpeğinize gel yada ye komutlarını vererek köpeğin mamasını yemesini sağlayabilirsiniz.Yavru Köpekler günlük yemek ihtiyacını bir seferde tüketemezler o nedenle bir kaç defa öğün yapmak zorundadırlar.
Yavru köpekler 6. haftadan itibaren ortalama 3. aya kadar toplam günde 4 öğün yemek yerler.3. aydan 6. aya kadar ise günde 3 öğün yemek yerler, 6. ay ile 12. ay arası ise toplam 2 öğün yemek yemektedir.Köpek 1 yaşını doldurduğunda artık günde sadece 1 öğün yemek yemesi gerekmektedir.
Beslenme sırasında yemek saatlerini aksatmadan düzenli bir şekilde saatinde yemeklerin verilmesi önemlidir.Mesela günde 3 öğün yemek veriliyorsa sabah öğle akşam muhakkak aksatılmadan yemekleri verilmesi gerekir.Yavrular uyuyorsa onlar kaldırılmamalı, kendi kalkması beklenmelidir.
Köpeğinizi ev yemekleri ile beslemeniz uzmanlar tarafından önerilmeyen bir durumdur.Bunun en büyük nedeni köpeğin gelişimine sağlayan vitamin ve proteinlerin denge içersinde olmamasıdır.Kuru Mama köpek gelişimi için son derece önemlidir.Bu mamalarda vitaminler ve proteinler denge içersindedir ve köpeğin gelişimine katkı sağlamaktadırlar.Bu bilgilere rağmen yinede köpeğinizi ev mamaları ile beslerseniz bir takım sorunlara yol açabilirsiniz.Yapılmış olan yanlış bir beslenme ile köpekte gelişme bozuklukları yaşanabilmektedir ve bu problemler köpeğin hayatı boyunca sürebilmektedir.
Yavru köpeğin gelişiminde özellikle fosfor ve kalsiyum önem taşır.Yemek atıklarınla beslenmiş köpeklerde raşitzm rahatsızlıkları görülebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder