1 Kasım 2016 Salı

Köpeğim başka köpeklere saldırıyor, ne yapmalıyım ?

Köpeğiniz eğer başka köpeklere saldırıyorsa bunun sebebi çok açık; Köpeğiniz sosyaleşmemiş bir köpek..
Sizinle tasmalı yrüyüşlere çıkıyor olabilir ancak unutmayalım ki köpekler sürü hayvanlarıdır..Ve mutlaka diğer köpek sahipleriyle birarada kalarak o nu tasmasız şekilde serbest bırakmalısınız..
Uyumlu diğer köpeklerle öncelikle birarada olması önemli.."Eyvah karşıdan bir başka köpek geliyor köpeğim o na saldıracak" düşüncesi davranışı tetikler ve aynen bu düşündüğünüz olur..Çünkü köpekler sahiplerinin enerjisinden açıkça etkilenirler. Öncelikle düşüncenizi değiştirip "Köpeğim karşıdan gelen köpekle hiçbir sorun yaşamayacak" diye düşünmelisiniz. Kendinize ve köpeğinize güveniniz tam olsun..Elimizde tuttugumuz tasmayı çekiştirmeden köpeğinizin diğer köpekle koklaşmasına izin vermelisiniz.. Köpeğinizi çekiştirerek o nu dahada agresif bir ruh haline sokarsınız..bunu yapmayın.
 Bu davranış bozukluğunu aşmak için sosyalleşmesini sağlamak ve günlük egzersizlerini diğer köpek sahiplerinin olduğu yerlerde yaparak aşabilirsiniz.. Tasmasız koşup ,oynayan köpekler uyumlu köpeklerdir...
Hemen onun boylarında bir köpek bulun. Sahibi olsun.Ama o köpeğin uysal olması gerek sizin köpeğiniz havladığında o susup koklasın. Eğer karşıdaki köpek de havlarsa uysal değil demektir ve sizin köpeğiniz korkar veya kavgaya başlar. Eğer birbirini koklamaya başlarlarsa iş tamamdır! Onlar zaten birbirini iyice koklayıp arkadaş olacaklar.
NOT!
Dişi köpekleri bir diğer dişi köpekle arkadaş yapmaya çalışmayın (yavruyken)
Çünkü bu köpekler (hormonlarından dolayı sanırım) birbirine kıskançlık gözü ile bakarlar, Bir dişinin başka bir dişiyle arkadaş olması çok zordur,ancak bir dişinin bir erkek köpekle arkadaş olması daha kolaydır.Böylece erkekleri de tanımış oluyorlar

İkincisi; köpeklerinize temel itaat eğitimini mutlaka vermelisiniz. Yetişkin bir köpeğin başka köpeklere havlama gibi arzu edilmeyen kontrolsüz davranışlardan uzaklaştırılmasının ön koşulu temel itaat eğitimidir.
Köpekleriniz sosyalleştikçe diğer köpeklere, kedilere, insanlara ve başka canlılara karşı tolerans eşikleri yükselecektir. Sağlıklı bir sosyalleştirme çok önemli.
Özellikle havlamaya eğilimli (barkatif) köpek ırkları açısından vakitlice gerçekleştirilecek bir temel itaat eğitimi ve sağlıklı bir sosyalleşme mühim.

Pozitif Köpek Eğitmeni
Hakan DİNÇER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder