12 Kasım 2016 Cumartesi

Kaybolan Köpek Nasıl Bulunur?

Bir evcil hayvan sahibinin yaşayabileceği en acı durumlardan biri de köpeğini kaybetmesidir. Dağlık kesimler ve kasaba bölgelerinin aksine şehirde köpeğinizi kaybettiğinizde sizi gerçekten oldukça zorlu bir süreç bekliyor demektir. Öncelikle köpeğinizi bulmak için yapabileceğiniz birçok şey olmasına karşın köpeğinizi bulma şansınızın yaşadığınız yerin büyüklüğü ve sizin sarf edeceğiniz çaba ile doğru orantılı olduğunu unutmamanız gerekiyor. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmayın, kayıp olan bir köpeği veya başka bir evcil hayvanı bulabilmek için artık sıfır maliyetle yapabileceğimiz bir çok şey vardır. Tabii, evcil hayvanınızın bulunma şansını arttırmak sahibinin özverisiyle çabasına küçük bir ihtimalle de şansa bakar.

Küçük bir yerde köpeğinizi kaybediyorsanız bu acı durumda kendinizi kısmen şanslı kabul edebilirsiniz. Küçük bölgelerde başalatacağınız arama kampanyaları çok daha kısa süre içerisinde köpeğinizi bulmanızla sonuçlanabilecektir.Ancak İstanbul gibi bir  mega kentte kaybettiğiniz köpeğinizi bulmak çoğu zaman daha güç bir sürecin sizi beklediğini habercisidir. Peki köpeğimize kaybettiğinizde ilk olarak yapmamız gereken işlemler nelerdir ?

Sosyal Medyayı Kullanın

Ülkemizdeki polislerin doğru düzgün insanlarla bile ilgilenmediği için henüz evcil hayvan sahiplerine yardım edebilecek durumda olmadıklarının altını çizelim.  Yani ülkede çoğu zaman yaptığınız gibi bu sefer de kendi işinizi kendiniz görmeniz gerekecek. Öncelikli biraz standart dahi olsa köpeğiniz kaybolduğunda başvurabileceğiniz ilk ve en etkili çözümün sosyal medya olabileceğini unutmayın.

Sosyal medya yardımıyla köpeğinizin tanınabilir fotoğrafı ve özelliklerinin içerisinde yer aldığı bir görsel hazırlamak, hazırlamış olduğunuz bu görsel imajı başta kendi sosyal hesaplarınız ve daha sonra popüler kayıp ilan hashtag’leriyle yayınlamak başlangıç için atabileceğiniz ilk adım olabilir.

El İlanları & Afişler

İkinci adımda kaybolan köpeğimizi bulmamız için özellikle el ilanları hazırlamamız son derece önemlidir. Köpeğimizin kaybolduğu bölge ve köpeğinize eğer sürekli dışarıda gezdiriyorsak bu bölgelerde hazırladığımız el ilanlarını dağıtabiliriz.  Köpeğimizi bulabilme ihtimalimizi en yüksek olduğu bölgelerin köpeğimizi düzenli olarak gezdirdiğimiz bölgeler olduğunu unutmamalısınız.
Köpekler koku alma duyuları son derece gelişmiş canlılar olduğu için sahipleri tarafından kaydedildiği anda evin yolunu bulmaya çalışacak ancak büyük şehirlerde başarısız olması halinde kendilerine en tanıdık olan bölgeye gitmeye çalışacaktır. Bu nedenle yürüyüş güzergahlarınızı hatırlayarak aramaları bilhassa bu bölgelerde gerçekleştirmeniz önemli ölçüde şansınızı arttıracaktır

Barınakları Takip Edin

Köpeğinizin kaybolma sürecinden itibaren barınakları bu durumdan haberdar etmek ve en yakınınızdaki barınakları düzenli aralıklarla kontrol etmek de size önemli ölçüde yardımcı olabilir. Zira artık dışarda tasması olsa bile başı boş olarak gezinen köpekleri belediye görevlileri otomatik olarak sahipsiz bir köpek sınıfına sokup sahiplerinin kolayca onları bulabilmeleri için hemen barınaklara gönderebiliyor.

Üstelik barınak görevlileri sürekli dışarıda da bulunacağı için kayıp olan köpeğinizi tarif etmeniz halinde şansınızı biraz daha arttırabilirsiniz. Belki bir barınak görevlisi köpeğinizi tanıyabilir ve onu barınağa getirerek sizi haberdar edebilir. Köpeğinizi bulma kampanyanıza bir ödül belirlediyseniz bilhassa bu adımı es geçmemeye dikkat edin.

Yakın Çevreyi Sürekli Kontrol Edin

Sokaklar arayışınızı devam ettirmek için en zor olsa da çoğu zaman etkili sonuçların alındığı bir yöntem olacaktır. Sokaklarda ve yakın çevrede arayışlarınızı devam ettirirken etraftaki insanlarla, esnafla ve hatta güvenlik görevlileriyle konuşup köpeğinizin kayıp olduğunu anlatın. Apartmanda beslenen veya sahibi olan köpeklerinin tümü dışarıda yaşamaya alışkın olmadıkları için sokak köpeklerinin aksine kolayca dikkat çekmeyi başarabilirler.

Son olarak ise dolandırıcılık konusuna da ufaktan bir değinelim. Ülkemizde organize olarak birçok çete kayıp olan köpeklerin kendilerinin ellerinde bulunduklarını iddia ederek köpek sahiplerinden ciddi miktarlarda para talep etmektedir. Bu dolandırıcılık oyunlarına kanmayın ve daima köpeğinizi gördükten sonra onlara ödeme yapabileceğinizi veya ödül koyduysanız ödüllü ancak köpeğinizi geri aldıktan sonra verebileceğinizi söyleyin. Kişinin sizin bu isteklerinden hiçbirine karşılık vermemesi halinde polise başvurmaktan çekinmeyin ve yaşadığınız durumu aynı şekilde anlatarak insanların kandırılmasının önüne geçin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder