1 Kasım 2016 Salı

Köpeklerde Eşya Kemirme Nasıl Durdurulur?

Köpeklerde Çiğneme Nasıl Durdurulur?

Köpeklerde Çiğneme Sorunu
Her köpek sahibi bir noktadan sonra köpeğinin bir şeyler çiğnemesini durdurmak ister.
Yavru ya da yetişkin köpeğimizin çiğneme davranışı doğal ve onlar için kabul edilebilir bir davranıştır. Problem ise pahalı, uygunsuz ya da tehlikeli eşyalarımızı çiğnedikleri zaman ortaya çıkar.
Köpekler ağızlarına sığan her şeyi çiğnemeye bayılırlar. Bir çok köpek sahibi, köpeklerinin çorap, terlik, mobilya, kapı hatta duvarları çiğnemesinden / yemesinden / kemirmesinden şikayet ederler. Tuğlaya ulaşabilmiş köpekler tanıyorum! 

Köpeklerde Çiğneme Sorunu
Köpekleri Çiğnemeye İten Nedenler Nelerdir?
  • Yalnızlık ve sıkıntı.
  • Ayrılık endişesi, bu tip çiğneme problemi genelde sahipleri uzun saatler çalışan köpeklerde gözlemlenir.
  • Dişleri kaşınan yavrular.
  • Bir tür fobi / korku.
  • İlgi çekmek.
  • Sezgisel. Bazı köpekler sahipleri eve gelmeden önce onları beklerken bu davranışı sergiler.
Köpeklerin istemediğimiz eşyalarını çiğnemesini engellememiz yalnızca canımızı sıktığı için değil aynı zamanda onlar için de tehlikeli olmasından dolayı önemlidir. Eğer köpeğiniz elektrik kablolarını, deterjan kutularını ya da küçük parçaları olan diğer eşyaları çiğniyorsa bu durum ölümcül kazarlara yol açabilir. Diğer yandan onlara sunduğunuz köpek oyuncaklarını çiğnemelerinin sayısız faydaları vardır.
Köpeklerde Çiğneme / Kemirme – Engellemek En İyi Seçenek!

Köpeklerde Çiğneme Sorunu
Bir çok köpek davranış bozukluğu çiğnemeden daha kolay tedavi edilir ve içgüdüsel bu davranışın önüne geçmek diğer davranış bozukluklarına nazaran daha zordur. Sürekli ve istikrarlı davranırsanız bu davranış bozukluğunun önüne de kolaylıkla geçebilirsiniz.
  1. Köpeklere uygun ev -  çiğnemesini istemediğiniz eşyalarınızı ortadan kaldırın!
  2. Köpeğinize lezzetli çiğneme oyuncakları verin. Eğer bir şeyler çiğnemek istiyorsa, bunlar yalnızca çiğneme oyuncakları olmalıdır. Köpeğinizin bu kuralı anladığından emin olun. İçi doldurulan kauçuk köpek oyuncaklarından alarak, içine ödül maması ile doldurabilirsiniz. Bu oyuncak onu hem zihinsel hem de fiziksel olarak saatlerce oyalacaktır. Aynı zamanda problem çözme becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. İşe gitmeden önce oyuncağın içini doldurabilir ve güzel vakit geçirmesi için köpeğinize verebilirsiniz.
  3. Köpeğiniz için güvenli bir ortam sağlayın. Bu geçici olarak güvenli bir oda olabilir. Mutlaka bir kaç çiğneme oyuncağı bulunması gereken bu alanda onun için tehlike arz edebilecek eşyaların olmaması gerekmektedir.
  4. Köpeğinizin enerjisini atmasına yardımcı olmanız gerekir. Bir çok köpek için yarım saatlik ya da bir saatlik yürüyüşler yeterli değildir. Her gün düzenli olarak koşturmalı, at-getir / ip çekiştirme gibi oyunlar oynayarak enerjisini boşaltmasına yardım etmeniz gerekir. En iyi köpek yorgun köpektir!
Köpeklerin Eşyaları Çiğnemesi – Kemirmesi Nasıl Durdurulur?

Köpeklerde Çiğneme Sorunu
Köpeğiniz için 300 liralık ayakkabı ile 5 liralık penyeniz arasında hiç bir fark yoktur. Emin olabilirsiniz ki köpeğiniz sizin sinirlerinizi bozmak için bunu yapmıyor, köpekler insanlar gibi düşünmez!
  1. Eğer köpeğiniz özellikle bir şeye karşı takıntılı ise, örneğin mobilyanızın ayağına, bu metodu deneyebilirsiniz. Çiğnemeyi sevdiği şeye elma sirkesi, kolonya ya da sulandırılmış acı biber sosu ile sürebilirsiniz.Bu metod oldukça etkildir ama köpeğinize çiğnememesi gerektiğini öğretmez. Yalnızca başka bir şey çiğnemesi için onu yönlendirir. Tabi ki, çiğnemesini istediğiniz şeye de lezzetli bir şeyler (krem peynir, fıstık/fındık ezmesi vs.) sürmeniz onu doğru oyuncağı çiğnemeye yönlendirecektir.
  2. Köpeğinizi iş üstünde yakalarsanız ona kesin bir “Hayır!” deyin ve çiğnemesini istemediğiniz şeyi lezzetli bir köpek çiğneme oyuncağıile değiştirin. Oyuncağı çiğnemeye başladığında bolca sevin ve ödüllendirin.Uygunsuz eşyayı çiğnerken yakalayamadıysanız kesinlikle kızmayın. Doğrulamayı 2 saniye içinde yapmazsanız bu teknik hiç bir işe yaramaz ve köpeğiniz ona neden kızdığınızı anlamaz. Köpek eğitiminin her aşamasında olduğu gibi bu teknikte de zamanlama çok önemlidir.
  3. Kesin bir diğer çözüm de köpeğinize itaat eğitimi vermektir. Bu sizi adil, şefkatli ama lider pozisyonuna yükseltir. Bunun yanında aranızdaki ilişkiyi farklı bir boyuta taşıyarak iletişimizi güçlendirir. Saygı ve güven artar.
  4. Köpeğinize “Bırak” komutunu öğretebilirsiniz.
Köpeğinize uygunsuz eşyaları çiğnememesi gerektiğini öğretmenin en kolay yolu yukarıdaki teknikleri sürekli ve istisnasız uygulamaktır. Empati ve sabırla bu problemin üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.
Pozitif Köpek Eğitmeni
Hakan DİNÇER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder