1 Kasım 2016 Salı

Bir köpekle yaşama fikri tıpkı "evlenmek" gibi önemli bir karardır.

Son dönemde eğitimin yanısıra yoğun olarak  davranış bozukluğu şikayetlerini düzenleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Yaptığımız programla köpek ve sahibi arasındaki ilişkiyi gözlemliyor ve yaptığımz antremanların yanı sıra verdiğimiz terapilerle bu davranış bozuklukları için planlama yapıyoruz.
Ver Patini Eğitim programları dışında bu tip şikayetlerini Facebook mesajlarıyla bize soranlarda oluyor ;
Bende toplu cevap olur düşüncesiyle yazmak istedim;
Konuya aslında düz mantıkla başlamak gerekiyor; Köpek bir sürü hayvanıdır ve görebildiği her yer o nun özgür yaşam alanıdır. Biz insanlar tarih boyunca onların evrimine yön vermiş ve irili ufaklı bir çok köpek ırkı yaratmışız. Bedenleri her ne kadar değişik olsada içlerinde ruh köpek ruhudur. Küçük bir Chivava nın ya da Pincher ın kendinden kat kat büyük bir köpeğe deli gibi saldırmak istediğini görmüşsünüzdür mutlaka. İşte bizim evrimleştirdiğimiz köpeğin aslında sadece bedeninin farklı olduğunun bir göstergesidir bu durum. Chivava boyuna posuna bakmaksızın karşısındakine kendininde bir köpek olduğunu göstermek ister. Yani köpek hep aynı köpektir aslında. Peki köpekleri evcilleştiren bizler onlara hak ettikleri yaşamı verebiliyor muyuz ?
İşte kendimize sormamız gereken soru bu. Bir köpekle yaşama fikri tıpkı "evlenmek" gibi önemli bir karardır.

Evcilleştirmeyle birlikte vahşi yaşamına ait pek çok dürtüsünü kaybeden köpekler, insanın ona sunduğu ortamlarda yaşamlarını sürdürmek zorunda bırakılmıştır. Bugün evlerde yetişen köpeklere uygulandığı gibi, köpeğin davranışı insan davranışına benzetilmeye çalışmak suretiyle değişime zorlanmış, doğasına uygun düşmeyen bu zorlamalar hayvanlardaki davranış probleminin temelini oluşturmuştur.
"Davranış Bozukluğu"  köpek sahiplerinin uğraşmak zorunda kaldıkları en ciddi problemlerden biridir ve belkide insanların köpeklerini terk etme sebeplerinin başında gelebilmektedir.Köpeklerine çok bağlı insanların bir çoğunun bir süre sonra köpeklerini bu sebepten dolayı terk ettikleri bilinmektedir. Son yıllardaki istatistiklere göre A.B.D. de 20 milyon köpek sahipleri tarafından terk edilmiş ve tamamına yakınıda ötenazi edilmiştir.Bu vakaların %50-80 inin sebebi davranış problemleridir. Sağlık otoriteleri yılda önemli miktarda insanın köpekler tarafından ısırıldığını bildirmekte, bu durumu bildirilmeyen ısırık vakalarıda düşünüldüğünde ciddi boyutlarda olduğu söylenilebilir.

Köpeğinizin yaşadığı davranış bozukluğu sizin içinde zamanla işkence haline gelebilir. Eşyaları kemirme, kaçıp gitme, bahçeyi kazma, şiddetli tasma çekiştirme, evin içinde havlama vb. bir çok sorun.. Son dönemde ekip olarak bu davranış bozukluklarının düzenlenmesiyle ilgili gerçekten çok yoğun çalışıyoruz. Bir müşterimizle çalışmaya karar vermeden önce şunu soruyoruz "Ekibimizin yapacağı planlamaya uyacak mısınız" 
Eğer cevap EVET olursa düzelmeyecek bişey yok demektir bizim için.

Pozitif Köpek Eğitmeni
HAKAN DİNÇER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder